Диетолог пайдалы көкөністер қандай жағдайда улы тамаққа айналатынын айтты
Көкөністерді дұрыс сақтамау және пісірмеу, тіпті дәрумендер мен пайдалы қасиеттерге бай болса да, оларды улы тамаққа айналдыруы мүмкін. Бұл туралы диетолог, медицина ғылымдарының кандидаты Елена Соломатина айтты, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
"Көктемге дейін піскен баялды, картоп, піспеген жасыл қызанақты жеуге болмайды", - деді ол.
Дәрігер аталған көкөністерде жүйке жүйесінің бұзылуына әкелетін соланин-нейротоксин бар екенін атап өтті.
Шикі немесе толық піспеген жағдайда бұршақты (фасоль) пайдалану дұрыс емес, өйткені оның құрамында улануға себеп болатын фитогемагглютинин бар.
Сонымен қатар, ауыр гипотиреозы бар (қалқанша безінің гормондарының жетіспеушілігі) немесе субклиникалық гипотиреозы бар адамдарға қырыққабаттың кез-келген түрін тұтыну ұсынылмайды, өйткені олар организмдегі йодтың сіңуіне кедергі келтіруі мүмкін.
Ащы көкөністер, әсіресе шалғам, асқазан-ішек жолдары мен ұйқы безі бұзылған науқастарға зиян.
Нитраты көп жемістер де қауіпті, мысалы, шпинат, қызылша, ақжелкен, сәбіз, қияр. Оларды жүкті әйелдердің жемегені дұрыс, өйткені тұздардың көптігіне байланысты ұрық гипоксияға ұшырауы мүмкін.