Тұздың адам өміріне қауіптілігі анықталды
Ұлттық фундаменталды биология институтының жапондық ғалымдары тері гипертензияның дамуына ықпал ететін механизмді тапты.
Гипертония – жүрек-қан тамырлары ауруларының бүкіл әлемде, инсульт пен жүрек-қан тамырлары ауруларынан болатын өлім-жітімнің негізгі факторларының бірі. 25 жастан асқан ересек тұрғындардың шамамен 40 пайызының қан қысымы жоғары.
Тұзды неғұрлым көп пайдаланған сайын гипертензияның дамуына әсер етеді.
Натрий хлориді адам ағзасына неғұрлым көп кірсе, қан плазмасында және цереброспинальды сұйықтықта (НҚФ) натрий иондары көп болады. Бұл, өз кезегінде, қан айналымын реттейтін симпатикалық жүйке жүйесін қоздыруға әкеледі.
Арнайы натрий арналары, яғни натрий иондарының клеткаға еніп, клеткалық мембранадағы белоктар құрылымдары белгілі бір глиаль жасушаларында, соның ішінде астроцит пен эпендима жасушаларында, орталық жүйке жүйесінің кейбір құрылымдарын жабатын мембраналардан тұрады. Бұл құрылымдар жүйке мен қанайналым жүйелерінің арасындағы байланысты қамтамасыз ететін айнвержерлік орган болып табылады. Ғалымдар бұл натрий каналдарының қан мен «ми асқазан сұйықтығында» натрий иондарының концентрациясының жоғарылауына бақылау жасайтын мидың «сенсорлары» екенін анықтады.
Зерттеушілер, циркентриарлы ағзасында натрий каналдарының жоқ мутантты тышқандарды зерттеп көрді. Олардың симпатикалық жүйке жүйесінде органдарда нервтерді белсендіру тұзды қабылдаудың жоғары деңгейімен жүрмегенін көрсетті. Жабайы типтегі тышқандарда глиальді жасушаларда биохимиялық реакциялардың сериясы болды. Экстрацеллюлярлық ортадағы натрий иондары натрий каналдарының ашылуын тудырды, ал Na-нің цитоплазмаға ағуы лактаттың қарқынды қалыптасуына әкелді.
Stan.kz